Keresztszennyeződésnek hívjuk, mikor egy gluténmentes élelmiszer/ eszköz valahogy érintkezik egy glutén tartalmú élelmiszerrel / eszközzel.
Példák a keresztszennyeződésre :
Olaj : A gluténmentes rántott ételt olyan olajban sütik, amiben előtte glutént tartalmazó ételt sütöttek. Így a mi rántott húsunk, már tuti nem lesz gluténmentes.
Konyhapult: Kenyérmorzsás konyhapultra tesszük a GM ételünket. Biztos, hogy szennyeződik. Mindig alaposan mossuk le a felületeket.
Mosogatás: Figyeljünk oda, hogy alaposan mosogassunk, ne maradjon semmilyen láthatatlan szennyeződés az eszközökön
Csemegés pult: Ne vásároljunk csemegés pultból semmit. A szalámikat szeletelő gépet nem tisztítják minden egyes szalámi után, illetve minden szalámit ugyanazzal a villával szednek ki. Nem számít, hogy gluténmentes a szalámi vagy sem. Szóval itt is szennyeződhet például a Pick szalámi. Ezért csak előre csomagolt termékeket vásároljunk.
Gyártó soron: A gyártósoron is szennyeződhet az élelmiszer. Egy gyártósoron készül a glutén tartalmú és a gluténmentes is. Ilyen esetekben feltüntetik a csomagoláson, hogy a termék nyomokban glutént tartalmazhat.
Kezünket is jól mossuk meg, mielőtt magunknak készítjük az ételt.
Jelenleg nem jut eszembe több, de majd bővítem a listát
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése